Tayland’da her yıl hepsi de birbirinden renkli onlarca festival düzenleniyor.
Tayland Yeni Yılı Songkran (Nisan)
Nisan ortasına denk gelen Tayland yeni yılı Songkran ülkedeki en eğlenceli ve de ıslak festival. 3 gün süren su festivali boyunca tüm Tayland halkı ve turistler devasa su tabancaları ile silahlanıyor ve de amansız bir su savaşına girişiyorlar. Bangkok’ta festivalin en keyifli geçtiği yerler sırt çantalı gezgin bölgesi Khao San Road ve Silom bölgeleri. Chiang Mai, Phuket ve Pattaya gibi turistik şehirlerde de büyük su savaşları oluyor. Ancak turistik bir bölgede kalıyorsanız ilk 1-2 günden sonra festival biraz can sıkıcı hale gelebilir, çünkü kuru kalmanızın pek bir mümkünatı yok.
Festivalin bu sulu geçmişi ise Songkran süresince Buda heykellerinin yıkanmasından kaynaklanıyor. Yeni yıl temizlenme ve yenilenme anlamına geldiği için, tapınaklardaki ana Buda heykelleri kutsal bir seremoni eşliğinde yıkanıyorlar. Ayrıca ailenin yaşlılarının ve arkadaşların ellerine de iyi şans için su sıçratılıyor. Fakat bu gelenek zamanla kitlesel bir su savaşı haline gelmiş durumda.
Çin Yeni Yılı (Ocak/Şubat)
Tayland’da son derece yoğun bir Çin kökenli nüfus bulunması sebebiyle ay takvimi yeni yılı tüm Tayland’da kutlanıyor. Festivalin merkezi ise Bangkok’taki Çin Mahallesi. Kutlamaların yanı sıra evler temizleniyor ve de insanlar ataları için adaklar adıyorlar.
Batı Yeni Yılı (Aralık)
Batı dünyasının yeni yılı tüm dünyada olduğu gibi Tayland’da da görkemli havai fişek gösterileriyle karşılanıyor. Bangkok’taki kutlamaların merkezi genelde Central World Plaza AVM’sinin önü ve Siam Square oluyor. Ayrıca sırt çantalı gezgin bölgesi Khao San Road’da da eğlenceli partiler düzenleniyor.
Loy Kratong (Kasım)
Ay takvimine göre genellikle Kasım ayına gelen Loi Krathong ülkenin en görkemli festivallerinden. Bu günde tüm Tayland halkı su kenarlarına akın ediyorlar ve de nehir veya göl ruhlarına sunulmak üzere muz yapraklarına konulmuş mumları sulara bırakıyorlar. Taylar kötü şansın bu şekilde kendilerinden uzaklaştığına inanıyorlar.
Chiang Mai ve Chiang Rai gibi kuzey şehirlerinde ise binlerce dilek feneri aynı anda gökyüzüne bırakılıyor ve unutulmaz bir görüntü oluşuyor. Loi Krathong’un görkemli şekilde kutlandığı diğer bir kuzey şehri ise eski Tayland başkentlerinden Sukhothai.
Maka Buça (Şubat)
Ay takvimine göre düzenlenen ve de genellikle Şubat-Mart civarına denk gelen Maka Buça Budistlerin en kutsal günlerinden birisi. Makha Bucha gününde, 1250 kişinin Buda’nın önünde spontane bir şekilde toplanması ve daha sonra Buda’nın öğrencileri olarak aydınlanmaya ulaşmaları anılıyor.
Bu festival boyunca tüm Tayland’daki Budist tapınaklarında keşişlerin arkasındaki halk ellerinde mumlarla tapınağın etrafında dönüyorlar. Bangkok’taki kutlamaların merkezi ise mermer tapınak olarak da bilinen Wat Benchamabophit tapınağı.
Kral’ın Doğum Günü (Aralık)
Şimdiki Tayland kralı olan Bhumibol inanılmaz derecede seviliyor ve saygı görüyor. Kralın doğumgünü olan 5 aralıkta tüm Tayland şehirleri kralın rengi olan sarıya boyanıyor. İnsanlar sarı t-shirt’ler giyiyor, evler ve dükkanlar kralın resimleri ve sarı bayraklarla süsleniyor. Bu tarih ayrıca babalar günü olarak da kutlanıyor.
Vejetaryen Festivali (Ekim)
Orijinal ismi 9 İmparator Tanrılar Festivali olan ve Çin kökenli insanların Taocu geleneğe dayanan bu festival Güneydoğu Asya ülkelerinin büyük bölümünde kutlanıyor. Etkinlik tarihleri ay takvimine göre belirleniyor ve genelde Eylül-Ekim aylarına denk geliyor. Festival süresince Çin kökenli Taylar dokuz gün boyunca sıkı bir vejetaryen diyeti uyguluyor. Genellikle Bangkok’taki Çin Mahallesi gibi yerlerde bulunan restoranlar da vejetaryen bir menüye geçiş yapıyorlar ve bunun işareti olarak sarı bir flama asıyorlar.
Yoğun bir Çinli nüfusa sahip olan Phuket adasında ise kutlamalar festivalin adına tezat bir şekilde oldukça vahşi bir form alıyor. Buradaki kutlamalar sırasında transa geçen katılımcılar vücutlarına çeşitli kesici ve delici objeleri sokuyorlar.
Navratri Festivali (Ekim)
Vejetaryen Festivali ile aynı döneme denk gelen Hindu festivali Navratri, Tayland’da da kutlanıyor. Hinduların yan sıra Budistlerin de katıldığı festival Hindu tanrıçası Durga onuruna düzenleniyor. Kutlamaların merkezi Bangkok’ta bulunan Sri Maha Mariamman Hindu tapınağı. Bu tapınakta ve etrafındaki bölgelerde Brahmin rahipleri çeşitli Hindu ritüellerini gerçekleştiriyorlar. Ayrıca, tapınaktan yola çıkan kitleler çeşitli Hindu mabetlerinin bulunduğu yaklaşık 4km uzunluğunda bir yol boyunca oldukça renkli bir kortej oluşturuyorlar.
Maymun Festivali (Kasım)
Lopburi şehrinde düzenlenen bu festival esnasında şehirde yaşayan yaramaz makak maymunları için devasa bir ziyafet veriliyor. Maymunların tıka basa karınlarını doyurdukları bu festival Kasım ayının son haftasında düzenleniyor.
Hayalet Festivali (Mart-Temmuz Arası)
Animizm inanışı kökenli hayaletlerin Tay kültüründe oldukça önemli bir yeri var. Tayland’da yüzlerce çeşit hayalete inanılıyor ve her hayaletin farklı karakteristik özellikleri var. Phi adı verilen hayaletler iyi veya kötü huylu olabiliyorlar. Kuzeydoğu Tayland’daki kırsal Isaan bölgesinde bulunan Loei şehrinde, her yıl Phi Ta Khon adından bir hayalet festivali düzenleniyor. Üç gün süren ve genelde Mart-Temmuz arasına denk gelen festivalin tarihi medyumlar tarafından belirleniyor.
Festivalin ilk günününde insanlar Mun nehrinin ruhundan şehri korumasını ve tarım sezonu için yağmur yağdırmasını talep ediyorlar. Sonraki günlerde ise katılımcılar hepsi de birbirinden renkli hayalet kostümleri ve Hindistan cevizi ağacından yapılma maskeler giyiyorlar ve de çeşitli yarışmalar düzenliyorlar.
Uçurtma Festivali (Mart)
Her yıl Mart ayında başta Bangkok’ta bulunan Sanam Luang meydanı olmak üzere ülkenin birçok yerinde son derece renkli bir uçurtma festivalleri düzenleniyor.
Kraliyet Çiftçilik Töreni (Mayıs)
Kraliyet Çiftçilik Töreni Hinduizm kökenli diğer adet. Brahmin rahipleri tarafından düzenlenen törende pirinç yetiştirme sezonu başlangıcı kutlanıyor. İki kutsal öküzün çektiği sabanı takip eden rahipler pirinç tohumu ekiyorlar. Ardından da öküzlere değişil yiyecekler sunuluyor. Brahmin rahipleri öküzlerin seçtiği yiyeceklere dayanarak pirinç sezonunun bereketli geçip geçmeyeceğine dair tahminlerde bulunuyorlar. Tören genelde Bangkok’taki Sanam Luang meydanında gerçekleştiriliyor. Törene normalde kral öncülük ediyor, ancak şimdiki kral yaşlı ve hasta olduğu için yerine oğlu katılıyor.
Kral Çulalongkorn Günü (Ekim)
Çulalongkorn olarak da bilinen Kral V. Rama ülkesini batı standartlarına getirmek için köleliği kaldırmak gibi önemli reformlara imza atmış. Tayland’ın Atatürk’ü denilebilecek Çulalongkorn’a karşı Tay toplumunda çok büyük bir saygı beslenmekte. Neredeyse bir yarı-tanrı olarak kabul edilen Çulalongkorn’un heykelleri kimi tapınaklarda Buda heykelleri ile yan yana bulunmakta. Efsanevi kralın ölüm tarihi olan 23 Ekim’de düzenlenen Çulalongkorn gününde insanlar Bangkok’ta Dusit’te ve diğer şehirlerde bulunan Çulalongkorn heykelleri etrafında toplanıyorlar.
Asalha Buça (Temmuz)
Asalha Buça, Buda’nın ilk vaazı anısına düzenleniyor.
Visaka Buça (Mayıs)
Visaka Buça, Buda’nın doğumu, aydınlanması ve nirvana’ya ulaşması anısına düzenleniyor. Genelde tapınaklarda çeşitli ayinler düzenleniyor. Bangkok’taki kutlamaların merkezi ise mermer tapınak olarak da bilinen Wat Benchamabophit tapınağı.