Budistlerin çoğunlukta olduğu Tayland’da cenaze merasimleri Müslüman, Hıristiyan ve Musevi ülkelerden oldukça farklı. Bu ülkelerde ölüm son derece büyük bir üzüntüye sebep olurken, Budist ve Hindu ülkelerde reenkarnasyon inancı sebebiyle ölüm bir son değil, sadece bir geçiş olarak görülüyor.

Bu yüzden Tayland’daki cenazelerde alışık olduğumuz ağlayan, şok geçiren, çığlık atan insanlar yerine ölümü sakince karşılayan, hatta tabutun önünde gülümseyerek hatıra fotoğrafı çektiren insanlara rastlamak mümkün. Cenaze törenleri matem havasından çok bir dinginlik içinde geçiyor.

Tayland’da cenaze merasimleri genelde 1 hafta sürüyor, ancak kimi zaman 2 yıl kadar sürdüğü bile oluyor. Ölümden sonra kişinin ruhunun şaşırmış ve paniklemiş olduğuna inanıldığı için, aile üyeleri ruh yeniden doğana dek onu yalnız bırakmamaya özen gösteriyorlar.

tayland-cenaze-toreni-09

Ölümden hemen sonra ceset en güzel kıyafetleri giydirilerek hazırlanıyor ve yıkama seremonisi başlıyor. Bir masaya yatırılan ölünün üzerine sadece tek eli gözükecek şekilde bir örtü seriliyor. Yakınları sırayla gelerek ölünün eline su döküyorlar. Bu esnada insanlar dua ediyorlar ve günahları için bağışlanma diliyorlar.

tayland-cenaze-toreni-08

Yıkanma seremonisi bittikten sonra ceset tabut için hazırlanıyor. Öncelikle ölünün bilekleri kutsal bir iple bağlanıyor ve avuç içlerini birleştirmiş halde dua eder bir pozisyonda sabitleniyor. Avuç içlerine ise bir nilüfer çiçeği ve tütsüler yerleştiriliyor. Ayrıca ölünün ağzına bir madeni para da koyuluyor. En sonunda ise ceset görkemli ve işlemeli Tayland stili bir tabuta konuluyor.

tayland-cenaze-toreni-07

Tabut yüksek bir platforma koyuluyor ve etrafı çiçekler, adaklar ve tütsülerle çevriliyor. Ayrıca tabutun yanına ölen kişinin bir portresi de konuluyor.

tayland-cenaze-toreni-02

Ölünün bulunduğu yere dört Budist keşiş çağrılıyor. Bu keşişler günler boyunca kutsal Budist ilahilerini söylüyorlar. Ayrıca kişinin ruhunun kötü huylu bir hayalet olarak gelmemesi için de çeşitli ayinler yapıyorlar. Bu merasim genelde yedi gün sürüyor. İlahilere zaman zaman ara veriliyor ve bu esnada konuklar sohbet ediyor, yemek yiyor ve Tay müziği dinliyorlar.

tayland-cenaze-toreni-03

Ölen kişinin yakınlarının tabutun önünde hatıra fotoğrafı çektirmeleri yaygın bir adet. İnsanlar ağlamamaya özen gösteriyorlar, çünkü bunun ölen kişinin zaten şaşkın olan ruhunu endişelendireceğine inanılıyor. Küçük çocuklar genelde cenazelere getirilmiyor, çünkü özellikle zamansız ölümlerde şaşkın ve kızgın bir durumda olan ruhun çocukları ele geçirmesinden korkuluyor.

tayland-cenaze-toreni-11

Genelde yedi gün süren ilahilerden sonra tabut krematoryuma götürülmek üzere hazırlanıyor. Bazı ailelerin yakılma için bir yıla yakın beklediği de oluyor. Tabut Budist keşişlerin çektiği bir araba üzerinde yakılacağı yere doğru yola çıkıyor

tayland-cenaze-toreni-04

Tabut krematoryumun önündeki yüksek bir platformun üzerine konuluyor. Kimi zaman tabutun önünde geleneksel Tay dansları icra ediliyor.

tayland-cenaze-toreni-05

Cenazenin son durağı ise krematoryum oluyor. Buradaki özel fırınlarda ceset tabutla birlikte yakılıyor.

tayland-cenaze-toreni-10

Isaan gibi kırsal bölgelerde ise tabut genelde açık alanda yakılıyor.

tayland-cenaze-toreni-12

Ölüden geriye kalan küller ve kemik parçaları, eğer ölen kişinin maddi durumu iyi ise Budist tapınaklarında bulunan özel mezarlara konuluyor. Küllerin vazolar içinde evlerde saklandığı da oluyor. Kimi zaman ise küller göllere, nehirlere veya denize savruluyorlar.