Hepsi de birbirinden renkli tepe kabilelerinin köylerine yapılan yürüyüşler Tayland’ın en meşhur turist aktivitelerinden.
Ülkedeki tepe kabilelerin başlıcaları ise Akha, Hmong, Karen, Lahu, Lisu ve Yao kabileleri. Genellikle Güney Çin kökenli olan kabileler son 200 yıl içerisinde güneydeki bölgelere göç etmişler.
Burma, Laos, Vietnam ve Çin’de de bulunan bu kabileler genellikle Kuzey Tayland’ın dağlık sınır bölgelerinde yaşıyorlar. Kabilelerin tamamına yakını animizm inancına sahip. Ancak misyonerler bu bölgelerde aktif olarak çalıştıkları için Hıristiyanlık da yayılmaya başlamış durumda.
Kabileler maalesef yaşadıkları tüm coğrafyalarda ayrımcılığa maruz kalıyorlar ve oldukça fakirler. Geçmişte özellikle Altın Üçgen bölgesinde yoğun bir biçimde afyon yetiştiren kabileler, günümüzde kahve, sebze, meyve ve çiçek yetiştirmeye teşvik ediliyorlar.
Her kabilenin kendine özgü giysileri var. Tepe kabilesi kadınları cenazeler gibi özel günlerde gümüş, cam, tahta ve ipliklerle süslü aksesuarlar takıyorlar Bunlar özellikle damat adaylarına konumlarını ve zenginliklerini anlatıyor.
Kabile köylerine düzenlenen turlar günümüzde oldukça önemli bir kazanç kaynağı olmuş durumda. Chiang Mai, Chiang Rai ve Mae Hong Son gibi şehirlerden tepe kabilesi köylerine çeşitli yürüyüş turları düzenleniyor. Ancak özellikle Chiang Mai’den düzenlenen turlar oldukça turistik olabiliyor. Daha doğal bir deneyim için Mae Hong son gibi daha az turistik yerlerden bu turlara katılmakta fayda var.
Akha
Tibet kökenli Akhalar Chiang Mai ve Chiang Rai bölgelerinde yaşıyorlar. Genellikle çiftçilikle uğraşan Akhalar Tayland’daki en fakir etnik gruplardan birisi.
Animizm inancının yaygın olduğu Akha köylerinin girişlerinde, kötü ruhların girmesini engellemek için kabile şamanları tarafından yapılmış tılsımların asılı olduğu tahta geçitler bulunuyor.
Akha kadınları nakışlı, püsküllü, madeni paralarla süslü, gümüşten başlıklar takıyorlar. Ayrıca metal pullardan yapılan ve parlak düğmeler, boncuklar ve toplarla süslü, miğfere benzeyen başlıkları da var.
Hmong
Tayland’daki en yoğun nüfusa sahip ikinci dağ kabilesi olan Güney Çin kökenli Hmonglar genelde Chiang Mai etrafında yaşıyorlar.
Çok eşliliğin yaygın olduğu Hmong kabileleri Beyaz Hmong ve Mavi Hmong olmak üzere iki gruba ayrılıyorlar.
Karen
Ünlü zürafa kadınların da mensubu oldukları Karenler Tayland’daki en yoğun nüfusa sahip dağ kabilesi. Burma kökenli olan Karenler, bu ülkedeki çatışmalar ve ayrımcılık yüzünden büyük sayılarda Tayland’a göç etmişler.
Önde gelen dört Karen grubu bulunuyor: Beyaz Karenler, Siyah Karenler, Kırmızı Karenler ve Pwo Karenler.
Karenler için cenazeler son derece önemli sosyal ortamlar. Geleneksel giysilerini giyen Karen gençleri bu cenaze törenlerinde gelecekteki eşiyle tanışmayı ümit ediyorlar. Cenazelerde, güneş battıktan sonra erkek kız tüm gençler el ele tutuşuyor, ölünün çevresinde bir çember oluşturup yavaşça dönmeye başlıyor ve gece boyunca geleneksel aşk şarkıları söylüyorlar.
Lahu
Musoe olarak da bilinen Tibet kökenli Lahular son derece yetenekli avcılar olarak ün salmışlar. Genellikle Chiang Mai, Chiang Rai ve Tak bölgeleri etrafında yaşıyorlar.
Önde gelen beş Lahu grubu bulunuyor: Kırmızı Lahular, Siyah Lahular, Beyaz Lahular, Sarı Lahular & Sheleh Lahular. Tüm lahu grupları geleneksel olarak kırmızı-siyah ceketler giyiyorlar.
Lisu
Tibet kökenli diğer bir kabile olan Lisular Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Hong Son, Phayao, Tak, Kamphaeng Phet, Sukhothai ve Lampang bölgelerine dağılmış durumdalar.
Animizm inancının baskın olduğu Lisu kabilelerine genellikle bir şaman önderlik ediyor. Lisu kadınları son derece renkli, geniş ve püsküllü başlıklar takıyorlar.
Yao
Çin’in orta kesimlerinden gelen Mien olarak da bilinen Yaolar Nan, Phayao, Chi Rai, Chiang Mai, Lampang ve Sukhothai bölgelerine dağılmış durumdalar.
Vietnam savaşı döneminde Laos’lu komünistlere karşı CIA ile işbirliği yapan Yaolar, ABD’nin yenilmesinden sonra büyük sayılarda Tayland’a göç etmişler. Yaklaşık 50,000 Yao ise ABD’ye yerleşmiş.
Çin geleneklerinden yoğun bir biçimde etkilenmiş olan Yaolar Çin alfabesini kullanıyorlar. Yao kabilelerinde çok eşlilik yaygın.
Yao kadınları bazen yapımı beş yıl kadar sürebilen nakışlı pantolonlar giyiyorlar. Ayrıca sarıklar, kırmızı, fırfırlı yakalı, bileğe dek uzanan tunikler ve çivit mavisi kuşaklar da giyiyorlar.